Mergellandroute met de fiets

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fietsroute Mergellandroute: de mooiste en zwaarste bewegwijzerde route van Nederland. De Mergelland route voert de fietser door heel Zuid-Limburg en gaat daarbij over maar liefst 15 klimmen. De Mergellandroute is een aaneenschakeling van fietshoogtepunten. Het Vijlenerbos, de ­Keutenberg en de Eyserweg; ze zitten allemaal in deze klassieker.

De Mergellandroute kent zowel een auto/motor en een fietsversie.  In werkelijkheid is de fietsversie niet 110km maar ruim 125 kilometer. Als je de route rijdt vanaf maastricht dan krijg je nog eens een 8 extra kilometers erbij. Het is ook goed te doen als je de route in 2 dagen ontspannen rijdt.

Als je de fietsroute rijdt let er dan wel goed op dat je route afwisselend twee soorten bordjes volgt. De kleinere groene bordjes zijn de fietsbordjes en de grotere bruine borden  zijn voor auto’s / motoren, maar ook voor de fietsers!. Als de groende bordjes ontbreken dan kan je de bruine borden volgen.

Startpunt

De officiële start is bij het station van Maastricht, maar de route is het best op te pakken in Bemelen of het station van Valkenburg. Je kunt als startpunt het station Valkenburg nemen. Hier kun je goed parkeren en zit je direct op de route als je aan de achterkant (=noordkant) langs de spoorlijn richting westen (=Maastricht) fietst. Je wordt dan eerst over het noordelijk deel geleid (1/5 van de route). Wie op het zuidelijk deel wil beginnen, fietst vanuit Valkenburg de Cauberg op en blijft daarna rechtdoor de hoofdweg richting Maastricht volgen. Na de afdaling van de Rasberg, nog voor Maastricht, zie je een routebordje linksaf.

Lengte: 120km

Hoogtemeters: 1366m

Dit is een uitstekende bordjesroute in Zuid-Limburg met veel bekende beklimmingen, zoals de Keutenberg, Klein-Zwitserland, Camerig en Eyserbosweg.

Het boek: 128 km genieten van Zuid-Limburg in je eigen tempo

Auteur: Diederik MonchMergellandroute Boek

  • Nederlands
  • 80 pagina’s
  • Buijten en Schipperheijn B.V.
  • juni 2012

Bestel nu: meerdaagse fietsroute in Zuid-Limburg 128km

Routegids

De Mergellandroute is erg geliefd bij sportfietsers die de route van 125 km in 1 dag afleggen. Je kunt het  het zien als een Elfstedentocht, maar dan op de fiets en door het limburgse land. Er is ook een routegids gemaakt door van Buijten & Schipperheijn. Deze  richt zich met name op de recreatieve fietser. Bestemd voor mensen die graag worden meegenomen en te ervaren en en om ‘stil te staan’ bij wat je tegenkomt. Ook is de Mergellandroute prima toe te passen als een meerdaagse route. Deze is goed geschikt voor bijvoorbeeld 2, 3, of 4 dagen fietsplezier. Dit is te doen in aaneengesloten dagen, maar ook door losse dagtochten te fietsen.

Overnachten

In heel Limburg zijn genoeg leuke accommodaties te vinden waar je kunt overnachten. Er zijn ook alternatieve overnachtingsplekken te vinden waar je waarschijnlijk niet direct aan zult denken, maar wel een hele ervaring zijn. En daarnaast willen we je de volgende opties ook niet onthouden. Meer accommodaties vind je hier op de website.

GPS tracks

Zie hiervoor de samengestelde pagina voor Mergellandroute GPS Tracks en kaarten.

Tips en Tricks

Heeft u nog leuke tips? Laat het dan graag weten in de reacties hieronder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *